A magánszféra és az oktatás együttműködésének első nagy eredménye született meg, az idén diplomát szerző első duális képzésen résztvevő hallgatók személyében.

kecskeméti duális képzéses hallgatóinak diplomaátadó ünnepsége

MTI Fotó: Ujvári Sándor

A szerencsések a Kecskeméti Főiskola hallgatói közül kerültek ki, ők részesülhettek először az új típusú képzésben. A főiskola és a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. továbbá a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. együttműködésével került bevezetésre hazánkban ez az újszerű képzési rendszer.

A Kecskeméti Főiskola az úttörő szerepet vállalta, amikor 2012-ben elindította a GAMF Karát, amely a Gépipari és Automatizálási Műnyaki Főiskolai Kar rövidítését jelzi. A karra bekerült járműmérnöki alapszakos hallgatók részesülhettek először a gyakorlatorientált duális képzésben.

A képzés célja az, hogy megalapozza a kötődést a vállalathoz és termékeihez, továbbá egy jó alapokon nyugvó karriermodellt biztosítson a tanulók részére. A képzés során az iparvállalatok által igényelt tudást is átadják és beillesztik a tanmenetbe, így valóban hasznos készségeket sajátíthat el jövő generációja.

A hallgatók a három és fél év során változatos, intenzív és gyakorlatorientált képzésben részesülhetnek. A járműmérnöki alapszak mellett a gépészmérnöki, a műszaki menedzser, az anyagmérnöki, a mérnökinformatikus, a gazdálkodási és menedzsment, valamint a kertészmérnöki alapszakok is elérhetők duális formában.

Mára országosan elterjedt a duális képzési forma, összesen 19 intézményben közel 200 partnerszervezet összefogásával 440 hallgató vesz részt duális képzésben. Időközben további 500 együttműködő partner bevonása folyik, így a következő tanévre várhatóan 2600 helyet hirdethetnek meg a következő tanévre.