Az önvezető autók eddig tökéletesnek bizonyultak, eddig az összes baleset, amelyben a Google autója részt vett, kivétel nélkül a másik sofőr hibájából történt.

Google Lexus önvezető autó Kép: MariordoCC BY 2.0

Azonban most véget ért a tökéletes széria, a gép hibázott. Az autonóm autó egy busszal ütközött össze sávváltás közben. Az autóban mindig tartózkodik egy tesztsofőr, aki biztonsági okokból felügyeli az autó működését. A fent említett esetnél jelenlévő sofőr részletesen beszámolt az esetről.

A sofőr észlelte a tükörben az autótól balra eső sávban közeledő buszt, azonban úgy gondolta lassítani fog így hagyta, hogy az önvezető autó sávot váltson. Azonban a sofőr és az önvezető autó szoftvere is rosszul mérte fel a helyzetet, mert a sávváltás közben a busz már az önvezető autó mellé került így azok összekoccantak.

A baleset közben mindkét jármű kis sebességgel haladt, így nem történt személyi sérülés. Azonban a Google autója a megrongálódott. A karosszéria, a bal első sárvédő, a bal első kerék és a vezetőoldali érzékelők is károsodtak.

Ez egy tipikus hibának mondható, a sávváltáskor a sofőr, ez esetben a vezérlő szoftver, nem jól mérte fel a közeledő jármű sebességét sávváltás közben. Az egyértelmű, hogy az autót vezérlő szoftver hibázott, azonban a buszsofőr előzékenységén is sok múlott. A jelentés szerint látnia kellet a balra indexelő autót, és ideje is bőven lett volna beengedni maga elé, azonban nem így tett.