A megállapodás főként a nukleáris-energiaipari, élelmiszer-ipari és légiforgalmi megegyezéseket foglal magában, melyek Magyarországot és a magyar cégeket hozhatja előnyös pozícióba.

Szultán bin Szaíd al-Manszúri gazdasági miniszter Egyesült Arab Emírségek

MTI Fotó: KKM / Kovács Márton

A villamosenergia-fogyasztás egy főre levetített értéke az Egyesült Arab Emírségekben a legmagasabb a világon. Emellett a vízfogyasztása is kiemelkedő, továbbá az élelmiszer igényét is teljes mértékben importból fedezi.

A magyar energiaipari is élelmiszer-ipari vállalatoknak ez jó lehetőséget teremt a terjeszkedésre és a bővülésre. Az arab országban jelenleg egy négy reaktoros atomerőmű építése folyik. Az erőművet működtető atomenergetikai mérnökök és szakemberek képzéseshez Magyarországot kérték fel, amely egy hangsúlyos kapcsolati és érdekeltségi kör kialakításához járulhat hozzá.

Ezenfelül a megújuló energiák területén a magyar vállalatok technológiái fejlesztései szintén kiemelt pozícióba kerülhetnek az emírségekben. A kétoldalú gazdasági együttműködés várhatóan kevésbé fog függni a multinacionális cégektől, helyettük a magyar kis és középvállalkozások kaphatna nagy szerepet.