A Siemens és a marokkói kormány jelentős megállapodást kötött, amelynek értelmében a Siemens szárazföldi szélturbinák rotor lapátjainak gyártására szolgáló üzemet épít Marokkóban.

szélrutbinák

A vállalat 700 új munkahelyet teremt, ezzel megháromszorozva a Siemens jelenlétét az országban. A gyár építése várhatóan már 2016 tavaszán elkezdődik, míg az üzemkezdet 2017 tavaszára van ütemezve.

A tiszta és megújuló energia jelentős szerepet játszik majd az ország növekvő energiaigényének kielégítésében. A marokkói kormány célja értelmében az energiaszükséglet 42 százalékát megújuló forrásokból fogják kielégíteni 2020-ig, aminek 20 százalékát a szélerőművek biztosítják. Ezt a célt aztán felfelé módosították, hiszen 2030-ig a megújuló források 52 százalékos részesedését akarják elérni, miként ezt VI. Mohamed király az ENSZ 21. klímaváltozási konferenciáján Párizsban bejelentette.

A tervezett termelő létesítmény alapterülete 37.500 négyzetméter lesz – durván öt futballpálya mérete – és a Tanger Med kikötőtől körülbelül 35 kilométer távolságra levő Tanger Automotive City területén fog megépülni. Az Európa és Afrika közötti terület központjában található Tanger Med kikötő megfelelő feltételeket biztosít a rotor lapát üzlet bonyolításához, illetve a lapátok exportálásához különféle afrikai, közel-keleti és európai helyszínekre.

A Siemens már több jelentős, megújuló energiaforrást hasznosító projektet valósított meg Marokkóban, köztük a 300 MW teljesítményű Tarfaya szélerőmű telepet. A vállalat már hosszú múltra tekinthet vissza az országban: 1929-ben a Siemens szállította az elektromos berendezéseket egy Casablanca területén létesített cementgyárhoz, a cég pedig1956 óta folyamatosan jelen van Marokkóban helyi jogi képviselője, a Siemens Maroc révén.