Az közelmúlt egyik legjelentősebb tudományos áttörésében, a gravitációs hullámok felfedezésében résztvevő magyar tudósok hazánkban építenék fel a "kozmikus fület".

világegytem

A hatalmas műszer az univerzumból érkező jeleket és gravitációs hullámokat mérné. A kutatók szerint a galaxisok rendszerének kutatása fontos információkkal szolgálhat a világegyetem és a Föld kialakulásáról, továbbá a múltban, de akár a jövőben zajló folyamtokról is.

Márka Szabolcs, a kutatócsoport vezetője elmondta, hogy nagy verseny folyik az európai országok között a projekt kivitelezési jogáért, azonban véleménye szerint Magyarország is nagy eséllyel pályázhatna a beruházásra. A megfelelő helyet is megtalálták a komplexumnak, ugyanis Gyöngyösoroszi környékén bizonyítottan nem, vagy csak alig rezeg a Föld.

A kutató szerint a magyar tudományos élet is felkészült egy ilyen léptékű fejlesztésre. A magyar fizikusok és asztrofizikusok így bizonyíthatnának a nagyszabású projekt során, továbbá Magyarország is nemzetközi tudományos hírnévre tehetne szert.