Két SpaceX alapító tag új rakéta startupot indított. A projekt célja, hogy a mikro méret besorolású műholdakat juttassanak fel saját fejlesztésű gazdaságos rakétáikkal.

Vector Space Systems rakéta mikro műholdaknak

Kép: Engadget

A nemrég alapított Vector Space Systems bejelentette, hogy megkezdték a rakétafejlesztést. A kisméretű műholdak piacára kívánnak betörni, mely továbbra is sok lehetőséggel kecsegtet. A mikro műholdak a 10-től 100 kilogrammig terjedő súlytartományba tartoznak, melyek feljuttatása már nem követel meg akkora erőforrást így jóval gazdaságosabb is.

A vállalkozás első rakétája a Vector, még fejlesztés alatt áll. A rakéta a kisebb tömegű mikro műholdak feljuttatására lesz alkalmas, mivel a hasznos terhe nem haladhatja meg az  50 kilogrammot. Egy kilövés költségét, a tehertől függően, 2-3 ezer dollárra saccolják, ami forintra átszámolva 550-800 milliót jelent.

A Vector Space Systems alapítói úgy vélik, egy piaci rést tudnak majd betömni a kisméretű rakétájukkal. Azonban az továbbra is kérdéses, hogy a SpaceX hogyan fog reagálni a jövőben kibontakozó versenyhelyzetre. Míg egy SpaceX rakéta startja 16 milliárd forintba kerül, addig a Vectort ennek az egyhuszadából lövik fel. Ezzel szemben a SpaceX Falcon 9-es rakétája akár 32 tonna hasznos teherrel is megbirkózik, amely a Vektor hasznos terhének 640-szerese.

Az erőviszonyok az elkövetkezendő években változhatnak, főleg ha a SpaceX rakétái rendre visszatérnek, ezáltal képesek lehetnek a költségeket egyre lejjebb faragni. Arról nem is beszélve, hogy egy Falcon 9-es egyszerre több kisméretű műholdat is szállíthat, ami így többfelé osztálya a kilövési költségeket.

A Vector előtt még rengeteg teszt áll, azonban az eddigi eredmények bizakodásra adnak okot. Mindazonáltal a jövőre nézve lehet, hogy nem tartogat akkora innovációt ez az ötlet, hogy hosszútávon életképes maradjon. Ahhoz, hogy kilépjen a nagyvállalatok árnyékából valami nagy dobásra van szüksége a Vector Space Systems-nek.