A rugalmas kialakítású gumikar reagál a közeledő veszélyre és képes tompítani az esetleges ütközéseket. A különleges kialakítású szerkezet a GummiArm, azaz a Gumikéz nevet kapta.

gummyarm rugalmas robotkéz

Kép: Martin F. Stoelen

A robotkar tervezője Martin F. Stoelen, az alkatrészeket háromdimenziós nyomtatással készítette el, a nyomtatáshoz egy puhább gumiszerű műanyagot alkalmazott. A mérnök a tervezés során arra törekedett, hogy a robot minél rugalmasabb legyen. Ezt úgy tudta fokozni, hogy a mozgató orsókat gumiszalagokkal kombinálta.

Azonban a robotkarnak nemcsak a felépítése rugalmas, de a reagálása is. A tervező arra programozta találmányát, hogy a mozgásával is tudja tompítani az esetleges ütközéseket, így nemcsak passzívan, de aktívan is képes védeni saját épségét.

A tervező alaposan próbára tette rugalmas robotját, mely során jó pár érdekes momentumot videóra vett. Az egyik teszt során egy kétliteres vízzel teli palackot lendít közvetlenül a karnak. A palack nekiütközik, a szerkezetnek azonban a palack továbblendüléséből kiderül, hogy nem történik komoly kölcsönhatás a két tárgy között. A kar kiállta a próbát, rugalmasságának köszönhetően továbbra is működőképes és épségben van.