A legtöbben túl merésznek tartják a cég bejelentését, azonban nem tudhatjuk, mit tartogat még számunkra a SpaceX.

spayex mars küldetés

Kép: SpaceX

A közlemény szerint a Mars missziót 2018-ra tervezik, pontos dátumot azonban nem említettek. Szakértők szerint, ha valóban megvalósul küldetés, akkor egyértelmű az indítás dátum, május eleje a legvalószínűbb, hiszen a bolygók pályája miatt ekkor kell a legkisebb távolságot leküzdeni.

A bejelentés önmagában elég konkrét volt, azonban jelenleg nincs a cég birtokában semmi olyan űreszköz, amivel ezt véghez tudná vinni. Lehet, hogy titokban a tervek már elkészültek, azonban egy ilyen komoly küldetés esetében az alapos tesztelés is szükséges.

A tervek szerint egy Dragon 2-es kapszulát használnának leszálló egységként. Már korábban is lehetett hallani olyan terveket, hogy készítenének egy emberek szállítására alkalmas nagyobb méretű Dragon kapszulát. Azonban a kivitelezés eddig váratott magára.

Az indításhoz továbbá szükségük lesz egy Flacon Heavy rakéta is, amit három Falcon 9-es összekapcsolásával hoznának létre. A nagy teljesítményű rakétát le kell, hogy teszteljék, ami szintén sok időbe telik. A kisebb Falcon 9-esek indítása már rutinszerűen megy, azonban a nagyobb rakéta indítása továbbra is kemény dió.

Mindezek ellenére van ok a bizakodásra is, hiszen a NASA is segítséget nyújtana a küldetéshez. A szakértelmen és információkon felül a Deep Space Network kommunikációs rendszert is a SpaceX rendelkezésére bocsájtja. A SpaceX tervei igazán nagyra törőek, az első sikeres leszállás után rendszeresítené a marsi járatokat, később pedig a bolygó kolonizálását is megkezdené.