Csütörtök hajnalban sikeresen felbocsájtottak egy Szojuz-2.1a típusú rakétát, a nemrég átadott vosztocsniji űrrepülőtérről.

vosztocsniji űrrepülőtér

Kép: Russian Federal Space Agency

A rakéta, egy diákok és kutatók által készített, műholdat állított Föld körüli pályára, azonban a kitűzött időponthoz képest egy nap késéssel. A tervezett start meghiúsult egy automatikus biztonsági rendszer jelzése miatt, azonban másnap már minden rendben ment.

A Roszkozmosz orosz űrkutatási vállalat vezérigazgatója közölte, hogy az elhalasztást egy kábel hibája okozta, azonban az előkészítés során további húsz pontot tártak fel, ahol a rendszer még további fejlesztésekre szorul.

Vlagyimir Putyin az orosz elnök, beszédében méltatta a projekt sikerét, továbbá a komplexum tervezésében és építésében résztvevőket. Később azonban szigorú megrovásban részesítette Igor Komarovot, az orosz űrkutatási hivatal vezérigazgatóját, továbbá Dmitrij Rogozint, az űrhajózást felügyelő miniszterelnök-helyettest és Leonyid Salimovot, a kábelt előállító automatizálási tudományos és termelési egyesülés vezérigazgatóját is.

A felavatott űrközpont a tervek szerint csak 2017-ben kezdi meg üzemszerű működését. Az orosz űrkutatási hivatal közlése szerint a 700 négyzetkilométeren elterülő komplexum a világ legmodernebb űrközpontja.