Megkezdődött az előkészület az első emberes Mars küldetéshez. A legénység kiképzése jelenleg is egy dél-spanyolországi használatok kívüli vasbánya területén folyik.

Riotinto spanyol vasbánya

Ez a nem mindennapi terület bizonyult alkalmasnak arra, hogy megfelelően szimulálja a Mars béli tájat. A felkészítést egy európai tudományos szervezet vezeti. A kutatók beszámolója alapján a Huelva mellett fekvő Riotinto területe hasonlít leginkább a Marson is fellelhető körülményekre.

A szimulációs gyakorlat április végéig tart, mely során az asztronauták a több mint 30 kilós űrruháikban gyakorolták a küldetés során is elvégzendő feladataikat. Tesztelték a kutatómunkához kifejlesztett eszközeiket és a lakómodulokat is.

A szimuláció kulcsfontosságú a küldetés szempontjából, hiszen az űrruha gátolja a mozgást, így a legegyszerűbb művelet is gondot okozhat. A YEMO nevű felderítőrobotot is letesztelték, mely különlegessége az, hogy az űrhajósok a gesztusaikkal tudják irányítani. A kisméretű robot képes a mintavételre, felvételek készítésére, továbbá megbirkózik a veszélyesen nehéz tereppel is.

A Mars expedíciót megelőzően a holdon is le szeretnék tesztelni a technológiákat, erre várhatóan 2020-ban kerülhet sor. Ezt követően egy évtized múlva pedig megkezdődhet a Mars meghódítása.