A robotot olyan különleges szenzorokkal szerelték fel, amik pontosan közvetítenek mindent, mintha csak a robot bőrébe bújtunk volna.

stanfordi robot búvár

Kép: Frederic Osada and Teddy Seguin/DRASSM

A mélytengeri feltárásokhoz tervezett búvárrobot távirányítással működtethető, azonban a pilótája teljes mértékben úgy érezheti mintha ő merült volna a tenger mélyére. A robot karjaiba szerelt tapintás érzékelők pontosan közvetítik a vezető tenyerébe, amit a robot érez, így az értékes azonban törékeny tárgyak megmarkolása is biztonságosan kivitelezhető.

A víz alatti régészethez tervezett szerkezet sokkal tovább maradhat a víz alatt, mint egy emberi búvár, emellett veszélyesebb helyekre is bemerészkedhet. A robotot jelenleg egy hajóroncs régészeti feltárásán során tesztelik. A hajóroncs 1664-ben süllyedt el Franciaország partjainál, úgy vélik XIV. Lajos zászlóshajóját találták meg, a La Lune-t .

Az eddigi tengeralattjáró robotok nem voltak képesek a kényes minták begyűjtésére, ellenben a búvárrobot remekül beállt. A pilóta beszámolója alapján, nagyszerűen működik a haptikus joystick, mely révén a robot pontosan utánozza a vezető mozdulatait, miközben a vezető pontosan érzi a tár súlyát, tapintását és, hogy milyen erővel szorítja azt.