Az orosz-európai összefogással megvalósuló Mars misszió a tervezett 2018-as startját 2020-ra módosították.

ExoMars

Kép: ESA

A küldetés során az Európai Űrügynökség mars járóját, az orosz Roszatom Proton-M típusú rakétájával startol majd el. Az európai ipari beszállítók javaslatai alapján döntöttek úgy, hogy a missziót új időpontra tolják. Ezen felül a megfelelő indítási ablakot is figyelembe kell venniük, amikor a két bolygó között a legkisebb távolságot kell megtenni, így végül a 2020-as dátum mellett döntöttek.

A beszállítók nem tudták volna időre legyártania kárt a tudományos berendezéseket és eszközöket. Az ExoMars expedíció az élet jelei után kutat majd a Marson, továbbá fontos előkészítő szerepe lesz abban is, hogy végül ember léphessen a Marsra. Ha minden rendben megy, ez lesz az első alkalom, hogy európai űrjármű landoljon a vörös bolygón. Ezelőtt 2003-ban lett volna erre lehetőség, azonban a Beagle 2 Mars-szonda nem adott többé életjelet magáról.

Az ExoMars szonda hét hónapnyi utazás után fog a Mars körüli pályára állni, várhatóan legalább 2022-ig Mars körüli pályán fog maradni, egyik leghőbb feladata a metán nyomainak felkutatása lesz. A gáz nyomai az élet jelenlétére utal, a bolygó légkörében többször mértek metánt, így ez kulcsfontosságú lehet a vörös bolygón található élet felkutatásában.

Ezenkívül helyet kapott egy landolóegység is, amely egy rovert juttat a bolygó felszínére. A kis mars-járón egy fúró is helyet kapott mellyel két méter melyről is képes mintát venni, ezzel jóval felülmúlva az eddigi szondákat, melyek csupán néhány centi mélyre tudnak hatolni.