A Cambridge Consultants talán épp most forradalmasította a robotikus orvosi eszközök piacát. Az angol cég ugyanis egy minden eddiginél finomabb mozgásokra képes parányi robotot épített.

axsis

Az eddig használt sebészeti robotok az új prototípusnál sokkal nehézkesebb konstrukciók: a robotkarok általában hosszú, merevszerkezetű alkatrészek mozgatásával operálnak, hogy a lehető legkomplexebb mozgásokra is képesek legyenek, továbbá hogy ki tudják fejteni az adott operációhoz szükséges fizikai erőt.

A Cambridge Consultants csapatának Axsis névre hallgató eszköze több szempontból is szakít a klasszikus orvosi robotok szerkezetével: az Axsis merev alkatrészek helyett flexibilis karokat használ, ez által feleslegessé válnak a hosszú áttétek, ugyanakkor a mozgékonyság megmaradt. Axsis parányainak hat a klasszikus sebészgépekhez képest a kevesebb, mint 2 milliméteres átmérőjével.

Ami az erőkifejtést illeti, a robotnak arra nincs túl sok szüksége: az Axsis-t a tervezői ugyanis olyan finom mozgásokat igénylő operációkhoz tervezték, mint amilyen például egy szemműtét.