Csaknem 50 milliárd forint értékű beruházás veszi kezdetét a Nestlé Hungária büki gyárában, mely a világ több mint 50 országát látja el állateledellel.

nestléA beruházás 30 százalékkal növeli a büki állateledelgyár termelési kapacitását – fotó: Nestlé

Miközben a világgazdaságból szinte kizárólag negatív hírek érkeznek – gyárbezárásokról, munkanélküliségről, tömeges elbocsátásokról, csődökről hallani –, addig Magyarországon az elmúlt tíz év erőfeszítéseinek köszönhetően szinte naponta jelentünk be újabb és újabb nemzeti, illetve európai rekordokat megdöntő beruházásokat – mondta. Hozzáfűzte: ezek eredményeként már a nyár folyamán elértük a januári foglalkoztatási adatokat, augusztus végére pedig ismételten több mint négy és félmillió ember állt munkában hazánkban.

Szijjártó Péter kiemelte, a Nestlé újabb, 50 milliárd forint értékű büki fejlesztése a cég magyarországi történetének legnagyobb beruházása, amely 30 százalékkal növeli a büki állateledelgyár termelési kapacitását és 160 új munkahelyet hoz létre. A beruházás jelentőségét mutatja, hogy a magyar kormány nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánította a büki fejlesztést – tette hozzá.

Ez a beruházás újabb lökést ad a magyar élelmiszeriparnak, amely az idei év első hét hónapjában jelentősen, kilenc százalékkal tudta növelni termelési értékét és amely 140 ezer embernek ad munkát – mondta a miniszter. Szólt arról is, hogy a Nestlé több mint ezer hazai kis- és középvállalkozástól vásárolja azokat az alapanyagokat, amelyeket termelése során felhasznál. A Nesté beruházása erősíti Svájc és Magyarország kapcsolatait, a svájci vállalatok 2 milliárd eurót meghaladó beruházást hoztak Magyarországra – mutatott rá Szijjártó Péter.

Noszek Péter, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezető igazgatója az alapkőletételi ünnepségen kiemelte: a 140 millió eurós, vagyis 50 milliárd forintos fejlesztés nem csak a Nestlé Hungária eddigi legnagyobb beruházása lesz, de a hazai élelmiszeripari beruházások közül is kiemelkedik. A bővítést követően a büki gyár kapacitása a napi 5 millió termék előállítását is meghaladhatja majd, így naponta több mint 70 kamion mennyiségű állateledel kelhet útra Európa szinte minden országába, továbbá Észak-Afrikába, a Közel- és Távol-Keletre, Ausztráliába és Új-Zélandra – közölte az ügyvezető igazgató.

Ágh Péter (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében úgy fogalmazott: az M86-os autóút megépítése és a 87-es út folyamatban lévő fejlesztése, valamint az újabb büki beruházás is azt üzeni, hogy Vas megye továbbra is várja a befektetőket.