Robbanás történ és tűz ütött ki szerdán hajnalban a marosvásárhelyi Azomures vegyipari üzemben, amit az egyik ammóniatermelő egység gázvezetékének meghibásodása okozott - közölték a hatóságok.

Robbanás történt a marosvásárhelyi Azomures üzemben

Foto: Monai Peter Levente

A közösségi oldalakra feltett videofelvételeken és fényképeken látszanak az égbe törő lángok az üzemnél. A Maros megyei katasztrófavédelmi felügyelőség reggel bejelentette, hogy sikerült eloltani a tüzet, és veszélyes anyag nem került a levegőbe. A baleset következtében egy 50 év körüli férfi végtagtörést szenvedett, más sérülés nem történt.

Ovidiu Maier, az üzem szóvivője elmondta a román médiának, hogy a napokban fejezték be a szóban forgó ammóniatermelő egység kétévente esedékes ellenőrzését, és szerda hajnalban volt a fokozatos újraindítás, ami közben a robbanás történt.

Az 1962-ben épült Azomures vegyipari üzem a legnagyobb létszámú erdélyi magyar lakossággal rendelkező Marosvásárhely közvetlen határában található. 2012 óta a svájci Ameropa csoport tulajdonában van, és jelenleg Románia legnagyobb műtrágyaüzeme.