Vége a majdnem 60 évig tartó atomenergia termelésnek Németországban, mivel nemrég leállították az utolsó három atomerőművet. A bajorországi Isar 2, a baden-württembergi Neckarwestheim 2 és az alsó-szászországi Emsland erőművet véglegesen lekapcsolták az áramellátó hálózatról.

erőműForrás: American Nuclear Society

Az erőművek az áramtermelésük leállításáig folyamatosan maximális kapacitáson üzemeltek. A Neckarwestheim 2 atomerőmű az idén a leállításáig 1,7 milliárd kilowattóra áramot, az RWE emslandi erőműve kevesebb mint fél év alatt mintegy kétmilliárd kilowattóra áramot termelt, ami nagyjából 500 ezer háztartás éves áramfogyasztásának felel meg. Bajorország áramszükségletének 12 százalékát fedezte az Isar 2 erőmű évente mintegy 11 milliárd kilowattóra árammal. Tavaly az energiatermelés 46,1 százaléka származott megújítható forrásból, 45,3 százaléka fosszilis forrásból, 6,5 százaléka atomenergiából, 2,1 százaléka pedig egyéb forrásból, tehát a teljes német energiamixben az atomenergia nem játszik jelentős szerepet, ezért az atomerőművek leállítása nem veszélyezteti az ellátási biztonságot a német hálózati felügyelet szerint mert egyéb forrásból elegendő áramtermelési kapacitás áll rendelkezésre a kieső atomenergia fedezésére.

A nagy ipari energiafelhasználók képviseleti szervezete, a VIK (Verband der Industriellen Energie- und Kraftwirtschaft e.V.) vezérigazgatója, Christian Seyfert azonban ezzel ellentétes véleményen van és energiaellátási hiányra számít: "Európai energiaimportra hagyatkozni rendkívül kockázatos dolog". Minden egyes szabályozható teljesítményű erőmű lekapcsolása a hálózatról árfelhajtó hatást fejt ki a piacon és veszélyezteti Németország ipari telephelyként betöltött szerepét" – fogalmazott.

Ellenben Robert Habeck gazdasági miniszter, hogy eloszlassa a kételyeket nyilatkozatában megerősítette, hogy a megújítható energiaforrások kiépítésének köszönhetően Németország energiaellátási biztonsága garantált az atomerőművek nélkül is.