A GPRS (General Packet Radio Service) egy csomagkapcsolt, IP-alapú mobil adatátviteli technológia, amelyet GSM és IS-136 mobiltelefonok használnak. A GPRS adatátvitelt a szolgáltatók a hagyományos technológiák percalapú számlázása (amely nem veszi figyelembe, hogy adatforgalom is történt-e vagy csak készenléti állapotban volt a felhasználó) helyett adatmennyiség (kilobájt) alapján számlázzák ki. Hasznosítási területe a WAP, SMS és MMS mellett az internethasználat is, beleértve az e-mailezést. A jövőben várható az alacsony költségű IP-alapú telefonálás mobiltelefonokba való integrálása. A GPRS-szel is rendelkező 2. generációs (2G) mobileszközöket gyakran nevezik 2.5G-nek is, mert színvonala a 2G és a 3G között helyezkedik el. A kihasználatlan TDMA csatornák hasznosításával a GSM rendszerekben kínál egy mérsékelt adatátviteli sebességet (elméleti határ: 171,2 kbps), amely alacsonyabb a legújabb fejlesztésekénél. Eredetileg más standardok helyett fejlesztették, de azokat ehelyett GSM-re cserélték, így csak GSM-hálózatokban használják. A GSM release 97-től van integrálva. Szabványosítását korábban az ETSI végezte, ma a 3GPP. A GPRS hálózat logikai felépítése A GPRS hálózat a következő alapösszetevőkből áll:

  • SGSN (Serving GPRS Support Node): A szolgáltatási területén található mobil készülékektől, illetve mobil készülékekhez az adatcsomagok kézbesítése.
  • GGSN (Gateway GPRS Support Node): Az SGSN-től jövő adatcsomagokat megfelelő formátumra alakítja és kiküldi őket a megfelelő adathálózat felé. Másrészről pedig a bejövő adatcsomagok címzését alakítja át a célállomás GSM címévé
  • PCU (Packet Controll Unit): Feladata, hogy a csomagkapcsolt adatokat szétválassza a hagyományos vonalkapcsolt adattól és hangtól

A GPRS hálózat képességei  Mobil készülékek besorolását a GPRS hálózat használhatóságának szempontjából három osztályban csoportosítjuk:

  • A” osztály: A készülék képes egyszerre a GSM és a GPRS hálózat használatára egyidőben. (Dual Transfer Mode-t használ)
  • B” osztály: Képes a GSM és a GPRS hálózat használatára, de egy időben a használaton kívüli szolgáltatás felfüggesztett állapotban van.
  • „C” osztály: Vagy a GSM vagy a GPRS hálózatot használja; De egyszerre csak az egyik szolgáltatást.

A GPRS hálózatot használó készülékek adatátviteli sebessége nagyban függ a szabad beszédcsatornák számától, hiszen a GPRS tulajdonképpen ezen csatornákat kapcsolja össze. A készülékeket a fentebb említett osztályzás mellett egy ún. „Multislot” osztályokkal is szokták illetni, mely megadja, hogy a telefon maximum hány beszédcsatornát tud összekapcsolni. „Multislot” osztályok 1 – 32-ig léteznek. Az első osztályú 2 csatornát, míg a 32-es osztályú 6 beszédcsatornát tud összefogni.